Ayten Çöl, 16 yaşında babasının adını yaşatmak adına Amasya’da bulunan 2 bin dönümlük arazinin başına geçtikten sonra 2 bin dönümlük arazisinde mısır, şeker pancarı, sebze, soya, buğday, soğan ve patates başta olmak üzere çok çeşitli ürünler yetiştiriyor. Başlıca işi tohumculuk olan Çöl, tüm bu ürünlerin tohumlarını yetiştiriyor. Yetiştirdiği tohumları da yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyor.
Toprak ağası babanın tek çocuğu olan Ayten Çöl, 16 yaşında babasının adını yaşatmak adına Amasya'da bulunan 2 bin dönümlük arazinin başına geçiyor.
Çiftliği idare etmenin yanısıra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'nü bitiriyor, üzerine Almanya'nın Münih şehrinde master, doktora, doçentlik eğitimlerimi tamamlıyor.
Ayten Çöl, 2 bin dönümlük arazisinde mısır, şeker pancarı, sebze, soya, buğday, soğan ve patates başta olmak üzere çok çeşitli ürünler yetiştiriyor. Başlıca işi tohumculuk olan Çöl, tüm bu ürünlerin tohumlarını yetiştiriyor. Yetiştirdiği tohumları da yurtiçi ve yurtdışına pazarlıyor. Aynı tohumlarla kendisi de üretim yapıyor.
Çiftlikte yaşayan ve yanında sürekli çalışan 10 aile var ve yılda yaklaşık bin kişiye yevmiye veriyor. Bunun yanında traktörler, tarım ve iş makineleriyle dolu bir araç parkı da mevcut.
"Herkesin yaptığı şeyi yapıyordum, krizler bana tohumculuğu ve dünyaya açılmayı öğretti"
1975’lere kadar kimse patates ekmezken Amasya Ovası’nın patatesle ilk buluşması Ayten Hanım ile gerçekleşiyor. PepsiCo Türkiye pazarına girdiği ilk zamanlarda doğrudan çiftçiyle çalışmıyorken, ilk defa Amasya grubu çiftçileri ile birlikte 2008 yılında PepsiCo doğrudan çiftçiyle çalışmaya başlıyor. Pepsico ile de tanışınca işini büyütüyor, sürdürülebilir tarımda örnek çiftçilerden biri haline geliyor.
"Sürekli yenilikler peşinde koşuyorum. hedefimde doğrudan sebze ihracatı var."
Sürekli yeni ürünler deniyor. Amasya’nın en büyük ve modern çiftliklerinden birine sahip olan Çöl, “10 defa daha dünya gelsem, 10’unda da çiftçi olmak isterim” diyor.